Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Δημιουργοί στο Προσκήνιο: Τώνυ Λυκουρέσης και "Σκλάβοι στα Δεσμά τους" στο ΣΙΝΕ-ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Με τον Τώνυ Λυκουρέση και την ταινία του «Σκλάβοι στα δεσμά τους» την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου και ώρα 8:30 μ.μ συνεχίζεται το αφιέρωμα το αφιέρωμα του θερινού δημοτικού κινηματογράφου Κερατσινίου ΣΙΝΕ-ΚΑΤΕΡΙΝΑ σε καταξιωμένους Έλληνες σκηνοθέτες και τις ταινίες τους «Οι Δημιουργοί στο Προσκήνιο».

Η ταινία που απέσπασε το Βραβείο Ποιότητας 2008, το 2ο Βραβείο ταινίας μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους, το Βραβείο Σκηνοθεσίας, το Βραβείο Σεναρίου,το Βραβείο Ερμηνείας 1ου και 2ου Ανδρικού ρόλου, 2ου Γυναικείου ρόλου, καθώς επίσης το Βραβείο Σκηνογραφίας, Μουσικής, Ήχου και Ενδυματολογίας, βασίζεται στο κύκνειο άσμα του Κωσταντίνου Θεοτόκη «Οι Σκλάβοι στα Δεσμά τους» και διαδραματίζεται στην Κέρκυρα και των αρχών του 20ου αιώνα.

Μέσα από την ένταση των ερωτικών σχέσεων και τα πάθη που αυτές προκαλούν, αναπτύσσεται η δραματική πτώση της αρχοντικής οικογένειας των Οφιομάχων και παράλληλα, η άνοδος της νέας αστικής τάξης του ελληνικού κράτους. Ο έρωτας δυο νέων ανθρώπων θυσιάζεται στο βωμό μιας ωμής οικονομικής συναλλαγής. Οι καταχρεωμένοι Οφιομάχοι, βάζοντας στην άκρη αρχές κι αισθήματα, δίνουν την κόρη τους νύφη στον πλούσιο γιατρό και βουλευτή Αριστείδη Στεριώτη προκειμένου να διασωθούν. Οι κινήσεις απελπισίας και πανικού δεν οδηγούν πουθενά αφού η εποχή προβάλλει την κυριαρχία των αστών και το γέννημα του σοσιαλιστικού οράματος.

Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους κρατούν ο Γιάννης Φέρτης, η Δήμητρα Ματσούκα,ο Άκης Σακελλαρίου και ο Χρήστος Λούλης.



Ο Ζακυνθινής καταγωγής σκηνοθέτης Τώνυ Λυκουρέσης σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ, σκηνοθεσία κινηματογράφου και ζωγραφικής στην ΑΣΚΤ με το Νίκο Νικολάου. Ιδρυτικό μέλος και κινηματογραφικός κριτικός του περιοδικού «Σύγχρονος κινηματογράφος», είναι σήμερα γενικός γραμματέας της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Από 1986 συνεργάζεται με την κρατική τηλεόραση, δημιουργώντας ντοκιμαντέρ και επικεντρώνοντας την θεματική του κυρίως στο χώρο της Επτανήσου. Παράλληλα σκηνοθετεί για το θέατρο. Την τελευταία δεκαετία διδάσκει αισθητική κινηματογράφου και τεχνική σκηνοθεσίας σε ανώτερες σχολές Δραματικής Τέχνης και Κινηματογράφου και από το 2004, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου - Τμήμα Θεατρικών Σπουδών.

Σκηνοθέτησε ταινίες μικρού μήκους (επιλεκτική φιλμογραφία): «Το κουνούπι» (1969) «Ολυμπία ταξιδιωτικό» (1970) «Λουκιανός Κηλαηδόνης- Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας» (1973) «Ύμνος εις την Ελευθερία, Δ. Σολωμός –Ν. Μάντζαρος» (1990) και ταινίες μεγάλου μήκους: «Η Χρυσομαλλούσα» (1978) «Το αίμα των αγαλμάτων» (1982) «Άλκηστη» (1986) «Νυχτερινή Προβολή» (1987) (τηλεταινία ΕΤ1) και το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «Το τραγούδι της ζωής» (2002).

Το αφιέρωμα θα συνεχιστεί με την προβολή της ταινίας «Τα παιδιά δεν παίζει» της Άγγελης Ανδρικοπούλου και του Αργύρη Τσεπελίκα την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου και την «Εξομολόγηση ενός οικονομικού δολοφόνου» του Στέλιου Κούλογλου,τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου.

Η είσοδος σε όλες τις προβολές είναι ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Χορηγοί επικοινωνίας του αφιερώματος είναι οι TVXS, EΛCULTURE και SEVENART.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου