Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Οι Δημιουργοί στο Προσκήνιο: Ο Στέλιος Κούλογλου και "Η Εξομολήγηση ενός Οικονομικού Δολοφόνου" στο ΣΙΝΕ-ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Με το Στέλιο Κούλογλου και την «Εξομολόγηση ενός Οικονομικού Δολοφόνου», ολοκληρώνεται το αφιέρωμα του θερινού δημοτικού κινηματογράφου Κερατσινίου ΣΙΝΕ-ΚΑΤΕΡΙΝΑ «Οι Δημιουργοί στο Προσκήνιο», τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου στις 8:30 μ.μ.

Η «Εξομολόγηση ενός οικονομικού δολοφόνου» βασίζεται σε σπάνιο προπαγανδιστικό υλικό, με δραματοποιημένες σε στυλ φιλμ - νουάρ σκηνές και αποκλειστικές εξομολογήσεις του best seller συγγραφέα Τζον Πέρκινς. Η ταινία επιδικώκει να ρίξει φως στους άγνωστους μηχανισμούς που χρησιμοποιούν αυτοί που κυβερνούν σήμερα τον κόσμο μας, στις ρίζες της ισλαμικής τρομοκρατίας, και τους λόγους που ένα τόσο μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού ζει στα όρια της ανέχειας.


Ο Τζον Πέρκινς υπήρξε ένα από τα εξέχοντα μέλη της μυστικής ομάδας των «οικονομικών δολοφόνων», οι οποίοι χρησιμοποιούσαν ψευδείς οικονομικές αναφορές, εξαγορές, εκβιασμούς, σεξ και φόνους, για να εξαπλωθεί η αμερικανική αυτοκρατορία μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά από μια μακρόχρονη εσωτερική μάχη που καταγράφει το φιλμ, ο Πέρκινς συναντά στον Ισημερινό την κόρη του δολοφονημένου προέδρου της χώρας και μιλά μπροστά σ’ ένα εξαγριωμένο Λατινοαμερικάνικο κοινό.

Η ταινία συμμετείχε στο 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βανκούβερ, διεκδικώντας το βραβείο Καλύτερης μη μυθοπλαστικής ταινίας, καθώς επίσης στην εβδομάδα κριτικής του 61ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Λοκάρνο.


Ο δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών, σπούδασε δημοσιογραφία στο Παρίσι, το Τόκιο και την Ινδία. Το 1981 δημοσιογραφεί στο «Aντί» και αργότερα εργάζεται ως πολιτικός συντάκτης στο «Βήμα». Διετέλεσε ανταποκριτής της εφημερίδας «Αυγή» στο Παρίσι και το 1989 εγκαταστάθηκε στην Μόσχα από όπου κάλυψε τις εξελίξεις στη Σοβιετική Ένωση και τις άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες, για λογαριασμό του ραδιοσταθμού «Sky» και της εφημερίδας «Καθημερινή». Την περίοδο 1992-95, κάλυψε ως ειδικός απεσταλμένος τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Επιμελούνταν και παρουσίαζε την εκπομπή «Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα» στη δημόσια τηλεόραση που βραβεύθηκε τέσσερις φορές ως η καλύτερη ελληνική ενημερωτική εκπομπή, και τη «Θεματική Βραδιά» στην ΕΤ1.

Έχει σκηνοθετήσει πολλά ντοκιμαντέρ, μεταξύ των οποίων, το βραβευμένο: «Κομμουνισμός: η μεγάλη ουτοπία του 20ου αιώνα» (Καλύτερο Ελληνικό Ντοκιμαντέρ - 2000, Βραβείο Eurocomenius για το καλύτερο Ιστορικό ντοκιμαντέρ Ευρωπαϊκής παραγωγής - 2000) και «Ο Αγώνας του Θανάτου» (Βραβείο Eurocomenius - 2002).

Το 2008 δημιούργησε το διαδραστικό πόρταλ «TVXS», με σκοπό την ενημέρωση και την πολιτική ανάλυση. Διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ, από όπου παραιτήθηκε πρόσφατα προκειμένου να συνεχίσει, μετά τη θυελλώδη διακοπή της, την εκπομπή του «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα».

Έχει γράψει επίσης 8 βιβλία. Το τελευταίο του βιβλίο «Μην πας ποτέ μόνος στο ταχυδρομείο» είναι best - seller με περισσότερα από 35.000 αντίτυπα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Χορηγοί επικοινωνίας του αφιερώματος είναι οι TVXS, EΛCULTURE και SEVENART.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου